McLaren MP4 – 30 Teknik Analiz

McLaren Honda Mp4 – 30 2015 araçları içerisinde tanıtımı beklenen araçlardan biriydi, dizaynı tamamen değişen ve 2014 McLaren’den farklı olan araç tasarım olarak hayal kırıklığı yaratmadı. 2015’in diğer araçlarından biraz daha farklı görünen McLaren – Honda benim açımdan tek eksiği o klasik beyaz kırmızı araç giydirmesine sahip olmayışıydı. Gelin yeni McLaren’in ne gibi özelliklere sahip olduğunu beraber inceleyelim.

 

Eski Red Bull Aero Şefi Peter Prodromou kış zamanı tasarladığı aracı Red Bull zamanındanda alıştığımız üzere arka tarafı daha dar bir hale getirdi. Tabii McLaren değişen güç tedarikçileri Honda’ya uygun şekilde bir arka taraf oluşturdu. Revize edilen kurallar çerçevesinde yeni ön kanat biraz daha uzun tutulmuş.

 

McLaren’in Zorlu Geçen 2014 Senesi

 

Geçen yıl Mp4 – 29 yeni kurallar ve güç ünitelerine diğer takımlar gibi iyi bir uyum sağlayamadı ve sezon içerisinde beklenen atılımı yapamadı.

 

Mercedes’in güçlü motoruna rağmen McLaren yüksek süratlere ulaşmakta problem yaşadı. Bunun sebebi olarak arka süspansiyonun tasarımında bulunan kelebek kanatları olduğu düşünüldü.

 

Aerodinamik olarak bir de rüzgar tünelinden alınan veriler pistte araca uymayınca araç daha zayıf bir hale büründü ve sürüşü tutarsızlaştı.

 

Kış geldiğinde takım Red Bull’dan Prodromou’yu takıma kattı ve aerodinamik tasarım ve operasyon bölümünün başına getirdi. 2014’ün sonlarında gelen Prodromou yeni araç tasarımı için önünde uzunca bir zaman bulunmaktaydı.

 

MP4 – 30 Üzerindeki Yenilikler

 

1422548326

 

İlk olarak burun farkediliyor. McLaren mümkün olan en uzun burun tasarımını seçmiş.

 

Bu kanat araç altından gidecek havayla mümkün olan en iyi verim alınacak şekilde tasarlanmış, henüz araç altında bulunan yüzgeçleri tam tanıtmayan takım bu tasarım için en iyi parçaları üreteceği kesin.

 

McLaren için ön kanat bu yıl aerodinamik geliştirme açısından çok önemli bir silah. Abu Dhabi Grand Prix’inden hemen önce çalışmaya başlayan Prodromou, sezon öncesi testlerden önce birkaç farklı konsept tasarım üreterek takımın doğru yolda ilerlemesi için iyi bir başlangıç yapmıştı.

 

Yeni ön kanadın yanında 2015 aracının şasisi öne doğru eğimli.

 

McLaren’de bu yeni geometri belirgin bir şekilde ortada, pilotların ayak pozisyonunun bulunduğu noktada eğim başlıyo.

 

MP4 – 30 geleneksel pushrod tarzı ve çift kollu süspansiyona sahip.

 

Bütün Gözler Honda’da

 

1422547914

 

Honda motor paketlemesini kokpit bölgesine bakarsak kısa ve dar bir şekilde tasarlamış, kokpit bölgesi mümkün olan en düşük tasarıma sahip ve hava girişide aynı şekilde diğer 2015 araçlarına göre daha aşağıda.

 

Kokpitin düşüklüğünün yanında hava girişi ikiye bölünmüş bir vaziyette.

 

Bunlardan biri motora giden hava deliği olurken diğeri ise vites kutusu yağ soğutması için.

 

2014 Mercedes tasarımına kıyaslama yaparsak (Mercedes motorlu Mclaren’i kıyaslamaya alıyorum) Abu Dhabi’de ilk teste yapılan yüksek profil hatası yapılmamış.

 

Güç ünitesi tasarımı olarak Honda’nın Mercedes tarzı bir tasarım ile birlikte turboyu ikiye böldüğü düşünülüyor. McLaren eski tasarıma oranla daha dar bir arka tasarıma sahip.

 

McLaren güç ünitesi radyatörlerini intercooler ve yağ soğutucularını sidepodların mümkün olan en ön bölgesine yerleştirmiş. Buda arka tasarımı olabildiğince dar hale getirip düşük bir arka süspansiyon tasarımına izin vermiş.

 

1422548100

 

McLaren motora kendi karbon fiber vites kutusunu bağlamış.

 

Prodromou’nun gelişiyle beraber arka süspansiyon yapısı ve vites kutusu farklı bir hal almış. Arka süspansiyon geçen sene kullanılan kelebek kanat tasarımından kurtulmuş.

 

Tanıtım aracı olduğu için MP4 – 30 üzerine ‘Maymun Koltuğu’ konulmadan sade bir tasarım verilmiş. Bunu göstermemenin altında Prodromou’nun tasarladığı farklı bir ‘Maymun Koltuğu’ olduğu düşünülmekte.

 

1422547973

 

Arka kanata bakıldığında McLaren geçen sene kullandığı tırtıklı üst planya tasarımına sahip olduğu gözüküyor.

 

2014’ün ortalarında buldukları bu çözüm DRS kapalı pozisyondayken geçen hava akımını kolaylaştırmaktaydı.

 

Honda’nın hala öğrenme sürecinde olduğunu unutmamak lazım, sezon içerisinde kısıtlı geliştirme olduğunu düşünürsek sezon öncesi kendilerini ileri taşımaları onlar için çok önemli. Geçen seneden McLaren Mercedes tecrübesine sahip ve bunu iyi bir şekilde kullanmak istiyor.

 

McLaren Honda için sahip olduğu tüm potansiyeli sezon başlangıcında verebileceği beklenmemekte. Takımı sezon içerisinde geliştirme yarışında ve liderlere göre sezon sonunda kapattıkları farka göre yargılamak daha doğru olur.


Yorumlar

“McLaren MP4 – 30 Teknik Analiz” için 11 yanıt

  1. en önemli nokta motor. eğer motor da iyi olursa, zevkli yarışlar bizleri bekler.

  2. Geçen yılki o şişkin arka taraftan sonra, fabrika takımı olmanın avantajı ile çok daha derli toplu gözüküyor. Ön kanat için geçen yılın sonunda Eric, “Beklediğimiz gibi çalışıyor” demişti, yine aynı ön kanat var ve umarım geçen yıl boyunca yaşadığımız önden kayma problemine çözüm bulmuşlardır.

    Motor konusuna gelirsek, öncelikle belki bilmeyen arkadaşlar varsa onlara tekrar hatırlatmak isterim. Müşteri takımları motorla herhangi bir şekilde haşır neşir olmuyo. Geçen yıl, Mercedes motoru yarışın yapılacağı yere getiririyor, Mercedes’in tahsis ettiği mühendisler motoru araca yerleştiriyor, yarış hafta sonunun sonunda ise aynı mühendisler motoru söküp Mercedes’e teslim ediyorlardı. Demeye çalıştığım Honda, oyuncak açar gibi Mercedes motorunu parçalayıp incelemeyi geçin ana hatlar olarak bile iç aksamlarını bilebilecek durumda değildi. Peki hiçbir şey mi öğrenemediler ? Mühendis değilim ama benzin kullanımı, hangi devirde ne kadar güç üretildiği, gücün aktarım organlarına dağılımı gibi, Honda’nın kendine hedef olarak belirleyebileceği verisel bilgilerin takımın işine yaradığını düşünüyorum. Sonuç olarak Honda’nın gidipte Mercedes motorunu kopyalaması gibi bir durum söz konusu değil.

    Ron dün bir açıklama yaptı, arkadaşlarda paylaşırlar büyük ihtimalle. “İlk yarışlar problem yaşamayı bekliyoruz çünkü performans istiyorsanız dayanıklılıktan feragat etmeniz gerekir” gibi birşeydi. Bunun yanında “Mercedes motorundan beygir gücü olarak korkmuyoruz.” şeklinde bir cümleside vardı. Az önce dediğim gibi Honda’nın elinde performans verileri vardı ve buna göre neyi hedeflemeleri gerektiğini biliyorlardı. Umarım testlerde azami şekilde problemleri çözerler ve bu sene Mercedes’e kafa tutabilecek bir takım çıkar ortaya.

    1. Güzel yorum tebrikler.

  3. Paket sağlam olmuş… Motorda sağlam çıkarsa mercedesi zorlar. Ben hondanın mercedesden hızlı olacağını düşünüyorum.Evet bunu okuyunca gülceksiniz ama şöyle düşünün Mclarende Hondada salak değil. Anlaşmaları zaten 2013 senesinden belliydi.Ama Honda 2015 yılında girmek istedi. Bu isteğin sebebi bariz Mercedesin o kadar emek para harcayarak ürettiği motoru daha kısıtlı bir bütçeyle kopyalamak. Açıkcası ben 17-18 yıldır Mclareni destekleyen bir f1 fanı olarak bunu takımıma yakıştıramıyorum.Çünkü bu takım her konuda teknolojinin lideri olmuş bir takım. MTC dediğimiz yer şuanda ingiliterede bilim üssü olarak gösteriliyor.Ama artık 10 küsür yıldır şampiyonluğa açız . Artık bi şampiyonluk gelsede heyecanlansak.

    1. honda mercedese yakın veya biraz altında performans gösteremezse zaten başarısızdır mercedes motorunun en ince detaylarını görerek ona yaklaşamazlarsa başarıdan bahsedemezsiniz ha dediğin gibi geçerlerse de çok büyük iş yapmış olurlar ama geçeceğini sanmıyorum almanlar bu işte gerçekten uzman …

  4. Samet Demirel(GillVill) avatarı
    Samet Demirel(GillVill)

    Güzel bir inceleme yazısı olmuş, eline sağlık

  5. why so serious? (spä2000) avatarı
    why so serious? (spä2000)

    Fren soğutmaları?

    1. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      Birkaç farklı kaynağa baktım ama hiçbir yerde bulamadım fren soğutma borularıyla ilgili geliştirme, zaten bu görseldeki araçta fren borularıyla ilgili herhangi bir geliştirme gözükmüyor.

  6. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
    Lewis-Hamilton(#TeamLH)

    Newey’nin 1 numaralı adamı geldi o yüzden beklentim yüksek.

  7. Performansını en çok merak ettiğim takım McLaren.Bakalım neler yapmışlar…

  8. BayramSinan avatarı

    Güzel inceleme.Elinize sağlık.Bakalım motor da rekabetçi olursa iyi bir sezon bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir