Teknik Analiz: 2009 Macaristan Grand Prix

yazar:

kategori:

McLaren Mercedes MP4-24 – ‘B’ Versiyon Sidepod’lar

Geçtiğimiz yarış Almanya’da yalnızca Lewis Hamilton’ın kullandığı B versiyon tasarımı McLaren Macaristan’da her iki pilotu için de getirdi. En büyük değişiklik tamamen farklı olan sidepod’larda (eski tasarım küçük resimde). Biraz daha uzun olan yeni tasarımda egzozların farklı yerleşimindn dolayı biraz daha az oval bir hal aldı. Takımın sezon başından beri kullanmaya başladığı arka tekerleğin önüde alt tabandaki kendine özgü kesit de bu yarışta kullanılmadı.

Toyota TF109 – Ek Arka Kanat Profilleri

toyota

Toyota, Macaristan’a arka kanadında 15 santimetre genişliğindeki üç küçük profili kullanan tek takımdı. Bir tanesi kemere, birisi ana planyanın altına ve üçüncüsü de kanadın üzerine yerleştirildi. Kanadın üst bölümündeki profil daha önce BMW Sauber ve Force India tarafından da kullanılmıştı.

BMW Sauber F1.09 – Ön Kanat Revizyonu

bmw

BMW Sauber cuma günü Macarisan’da yeni bir ön kanat denedi, oldukça karmaşık olan uç plakası daha köşeli bir yapıya bürünmüş. Diğer birçok araçta da görüldüğü gibi iki adet yarık var ve yarıklar lastiğin dışına doğru daha fazla havaakımı yollayrak ön lastiğin ürettiği drag etkisini azaltmaya çalışıyor. Daire içindeki resimde önceki versiyonu görmeniz mümkün, takım bu tasarımı Budapeşte’de sıralama turları ve yarışta kullandı.

Ferrari F60 – Şasi Yükseklik Testi

ferrari

Macaristan Grand Prix’i antreman seansında Ferrari, Brawn, BMW Sauber ve Toyota şasinin ön bölümünde ‘u’ yapılı karoseri denedi. İlk kez Red Bull’un kullandığı bu burun trendini devam ettiren takımlar pilotun görüşünü engellemeyecek derecede ne kadar yükseltebileceklerini test ettiler. Buradaki kesit Ferrari’nin burnunda ön süspasiyon bağlantı noktalarının etrafında şasinin her iki tarafında yükseltilmiş bölümleri açık şekilde gösteriyor. Bu tasarım son haline oldukça yakın bir şekilde düzenlenmiş görünüyor. Diğer takımların kullandıkları versiyonlar biraz daha az gelişmiş gibi duruyor, BMW Sauber’in şasinin üst bölümüne kare şeklinde bir karoser parçası eklemesi basiçe buna en iyi örnek.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir