Teknik Analiz: Formula 1’in Yakıt Akış Sensörü

Craig Scarborough Formula 1’in yakıt akış kurallarının arkasındaki bilimi ve Ricciardo’nun neden diskalifiye edildiğini açıklıyor.

2014 için iki yakıt sınırlaması getirildi: anlık 100 kg/saat yakıt akış sınırı ve 100 kg civarında yarış yakıt sınırı.

Avustralya’da Daniel Ricciardo diskalifiye edildi ve gözler bu iki kurala döndü.

Anlık yakıt akış sınırlaması motorun kullanabileceği anlık yakıt miktarını ölçüyor.

Motor devri üzerinden belirlenen bir formüle göre hesaplanan bu akış sınırı takip ediliyor ve 10500 devirde saatte 100 kg sınırına ulaşılıyor.

Akış sınırlaması motor gücünü sınırlamak için getirildi, o olmazsa takımlar turun belirli bölümlerinde istedikleri kadar yakıt kullanabilirlerdi, ancak yine de yarış yakıtı sınırına uyabilirlerdi.

Bu kural sıralamalara da etki ediyor ki burada takımlar özel motor haritaları ile performans elde etmeye çalışırlardı ve yarış yakıt sınırına da uymaları gerekmezdi.

Saatte 100 kg’dan fazla yakıtı anlık olarak kullanmak açık bir güç avantajıdır ve bunu kasıtlı veya kazara yapan her takım açık şekilde kuralları ihlal etmiştir.

f1-fuel-flow-sensor-gill-inline

Bu kuralı uygulayabilmek için FIA motora giden yakıt miktarını ölçen ultrasonik bir sensör kullanıyor ve bu veriler FIA ve takıma gönderiliyor. Sensör yakıt akışını engellemeyecek şekilde temassız olarak ölçüm yapıyor.

Buradaki mücadele bu sensörlerin doğru ve güvenilir olmasını sağlamak, bir çok takım Avustralya GP haftasonu her iki alanda da şikayetlerini belirtmişti.

Sensör belirli bir yüzdelik içerisinde doğru sonuçlar veriyordu ve FIA bir ‘düzeltme katsayısı’ kullanarak nispeten daha doğru ölçümler elde etmeye çalıştı. Bu Avustralya’da sensörlerin frekansını 5 Hz’den 10 Hz’e çekilerek yapıldı.

Eğer sensör arıza yapsa bile yakıt akışını yakır basınç ve enjektör zamanlamalarından ölçebilmek ve hesaplamak mümkün oluyor. Bu yöntem sensör kadar doğru sonuçlar veremiyor, ancak yedek bir seçenek olarak kullanılabiliyor.

FIA ise sensör ve düzeltme katsayısı ile birlikte hesaplanan yakıt akış okumalarını araç veya takım için kullanabilir.

Red Bull yakıt akış oranlarının yasal olduğunda ısrarcı ve bu konuda alınacak karar devasa şekilde önemli olacak ve gelecekteki operasyonel prosedürlerde tüm takımlar için örnek olarak kullanılacak.


Yorumlar

“Teknik Analiz: Formula 1’in Yakıt Akış Sensörü” için 6 yanıt

  1. ya fia alsın kendi 100 kg yakıtı koysun gittin muhurlesin depoyu bitti. ne bu anlık yakıt olayı. umarım kaldırırlarda motorların devir yaptıgını duyarız

    1. anlık 100 kg/saat yakıt akış sınırı ve 100 kg civarında yarış yakıt sınırı.
      Akış sınırlaması motor gücünü sınırlamak için getirildi, o olmazsa takımlar turun belirli bölümlerinde istedikleri kadar yakıt kullanabilirlerdi, ancak yine de yarış yakıtı sınırına uyabilirlerdi.

      bunu iyi okumalısın önemli olan miktae degil

  2. Ölçümü çok sakat bir şey galiba.

    Durduk yerde ölçebilir ama 5 g kuvvetlerin olduğu bir ortamda sağlıklı ölçüm yapmak ne kadar mümkündür, teknik bilgisi olan arkadaşlar ortamı aydınlatsın lütfen 🙂

    1. Senin dediğin şey daha çok tank, likit hazneleri gibi olan birimler için geçerli bu yüzden bunlar odacıklı ve segmentli tasarlanıyor. Ciddi bir geri, ileri, yanal akan kuvvet yağdan tut hidroliklere kadar akışkanlığı bozuyor. Yol düzlük makinelerinde bile ciddi bir problem bu o yüzden likit haznesi modifikasyonlarında ciddi bir araştırma gerekiyor herkes beceremiyor. (Bir arkadaşımın Z06’sında değiştirilen yağ tankı için avrupadan epey veri toplandı 06R’nin kutusu geldi çizimlerine bakıldı o da modifikasyona uğratıldı)
      Bunun gibi birimlerde ise bir miktar komprese var dar çaplı bir hattan olabildiğince stabil akış sağlanıyor bazen de bu tip noktalarda iç içe boru hattı kullanılır bu düzenlilik sağlar tabi bu birimde de böyle midir bilemiyorum. Bir de aklıma şimdi gelen yivli boru kullanılır. Bu düzenliliğin yanında ivme de kazandırır.

    2. bi şi ler söylenmek isteniyor ama ne denmek istediği hiç anlaşılmıyor. Birisi şekil bir a da gözüktüğü üzere diyerek açıklasa şu yakıt akışı denilen şeyi de bi anlasak, valla ben anlamadım

      1. Anlık akış hızı işte. Bir anda motora saniyede girebilecek azami yakıt miktarı. “Şimdi iyice basalım da, yarışın sonuna doğru biraz yakıt tasarrufu yaparız”, “Ohh nasıl olsa sıralama, 100 kg sınırı yok, yardır gidelim tüm yakıtla” durumları olmasın diye. Musluğun açılabileceği azami ayar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir